Скариди - ползите и вредите за здравето на тялото

 ''Особено ценни са белтъците на скаридите, съставляващи 18-20% от тяхната маса. В тях се съдържат значителни количества от важните аминокиселини глицин, глутаминова киселина, левцин и лизин, от които последните две са незаменими, т.е. не се синтезират от човешкия организъм. По белтъчно съдържание месото на скаридите не отстъпва на високочественото говеждо (18,9%) и превъзхожда първокачественото свинско (16,9%). В състава на липидите на скаридите, съставляващи 1,0-1,8% от тяхната маса, са идентифицирани 14 мастни киселини.Преобладаващата част от тях се отнасят към ненаситените мастни киселини, които са особено полезни за организма. Сред тях са изключително важните незаменими полиненаситени киселини от класа омега-3 – ейкозапентаеновата (АЕР) и докозахексаеновата (ADH). Съществуват убедителни доказателства, че тези киселини способстват за доброто състояние и функциониране на човешкия организъм.''



Коментари

Популярни публикации