Хляб Ирини






В 220 мл топло ( не горещо!) мляко добавяте 1 пълна супена лъжица захар + 3 пълни с.л брашно+ 1 пакетче суха мая (7 г). Разбърквате без престараване и оставяте за 5 минути настрана.

През това време измервате 70 мл олио и 420г брашно, към което добавяте 1 ч.л сол.
Изсипвате брашното при кашичката от мляко и мая. Месите 4-5 минути и след като сте обрали цялото брашно на два пъти добавяте олиото. Месете поне 10 минути. Би било хубаво ако ви е приятно 😉ако не- направете си го приятно с ваши ритуали- чаша питие, свещи, любима музика... Тестото става меко и плътно , но все още не пухкаво. Върнете го в купата. Завийте я с фолио и я сложете на топло за 35-40 минути. За да стане магията, метнете върху купата кърпа, така че да не се изкушавате да наблюдавта и проверявате постоянно🤓. Тестото обича топлина и спокойствие. 😘
След 30-40 минути би трябвало да е удвоило размера си. Премесете го отново върху набрашнен плот и го оформете в желаната от вас форма. ( може да направите питка, може да го сплетете на плитка и да го изпечете в правоъгълна форма за кейк, може да го завиете като франзелки, има безброй видеа в youtube) Ако искате да е като моя, просто го оформете в елипса, поръсете с брашно и направете няколко разреза с тънък остър нож. Оставете да втаса повторно за още 15 мин и го изпечете за 35-40 минути на 160 градуса с вентилатор. ( не е нужно да е предварително загрята фурната)
След изпичане го оставете поне 15 минути да се охлади преди да го нарежете.

Коментари

Популярни публикации