Тарама хайвер

 Под тарама се разбира разбития хайвер на някои видове риба. Може да се приготви от хайвер на кефал или треска. У нас тарама хайвер се  продава в кутийки в магазините за риба и рибни продукти. Има бяла тарама и  розовата тарама която е популярна в Турция и Гърция, където се поднася като мезе. Приготвя се като се смесва с намокрена и изтискана среда от хляб, грис, или сварени картофи лимонов сок и подправки на вкус (сол, черен пипер …) след което се разбива на емулсия със зехтин (олио). Поднася се с черен хляб или препечени филийки и чаша водка или узо.

Необходими продукти

2 бр хляб бял /сух хляб /
300гр тарам хайвер зюа разбиване
200 гр лук стар
150 мл лим сок
1л. олио


Начин на приготвяне:

Хляба накисвате въъв вода след което го отцеждате добре.
В купа пасирате лука със олио,
Към отцедения хляб  добавяте хайвера и разбивате с миксер докато се смесят добре след което добавяте пасирания лук,разбърквате с миксера и започвате бавно да добавяте на тънка струйка олиото без да спирате миксера разбива се около 15 мин. като постепенно се сгъстява сместа .може да поеме още малко олио трябва да стане със средна гъстота но не прекалено гъст.
Накрая се добавя лимоновия сок.

Сервира се с препечени филийки и резени лимон.

Коментари

Популярни публикации