Tарт татен IRINI





Tарт татен IRINI

С голямо закъснение, но с много обич, ето я рецептата за най- обичания от мен ябълков сладкиш, който приготвихме преди дестина дни в live готвенето.
За блата: 220 г брашно + 1 с.л захар + 1/4 ч.л сол+ 120 г студено масло нарязано на кубчета+ 3-4 с.л ледена вода (ще ги добавите постепенно, колкото е нужно)+ 1/2 ч.л екстракт от ванили или ( моят трик) щипк стрита изсушена лавандула.
Замесвате еластично тесто, което оставяте да почине за 30 мин в хладилник.
През това време в дълбок тиган слагате 150 г кафява захар, 120 г масло, 6-8 обелени и нарязани на 12 ябълки. Оставяте ябълките на средносилен котлон да се карамелизират за 15-тина минути като леко разбърквате през цялото време. Когато е готова, сместта се изсипва в керамична или метална тава за тарт и ябълките се подреждат равномерно по дъното.
Върху набрашнено фолио разточвате тестото и го прехвърляте върху тавата. Подпъхвате крайчетата под ябълките. Правите 3-4 разреза с тънък нож и печете 30-35 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
10 минути след като изкарате сладкиша, отлепате с шпатула тестото от стените и обръщате с помощта на голяма чиния.
Сервирте със сметанов сладолед

Коментари

Популярни публикации