Козунак Георги Лефтеров



630 гр брашно
2 белтъка
10 гр жълтък
150 гр захар+ за поръсване
100 гр стафиди
125 гр краве масло
1 щипка сол
125 мл топло мляко
1/2 шушулка ванилия
15 гр прясна мая
50 мл олио
бадеми за поръсване
ОПАРА
Дрождите се разварят в мляко от затопено мляко и 1 с.л захар.Около 130 гр брашно се смесва със се смесва с останала мая и останалото мляко, и се разбърква до хомогенна смес .
Така приготвеното предварително тесто се оставя да втаса.Жълтъците се разбиват с останала захар,докато побелеят.Белтъците се разбиват на сняг с шипка сол.В брашното се оформя кладенче,прибавят се жълтъците,ванилията,опарата и белтъците.Меси се на плота,докато започнат да се появяват шупли.Когато тестото поеме цялото масло се оставя да втаса.Стафидите се накисват в затоплен ром и след като набъбнат се отцеждат и се подсушават.Рестото се премесва със стафидите и се разделя на три след което се сплита.Козунака се слага във форма за печене ,намазана с масло,което трябва да е до половината на формата и се оставя да втааса.След това  се маже с белтък и се поръсва със захар и бадем.Слаге се в загрята 200 градуса фурна без вентилатор и след 5 мин.гардусите се намалят 170 и се пече около 1 час и 10 минути ,като с епроверя с клечка .
РЕЦЕПТА ВЗАИМСТВАНА ОТ Георги Лефтеров най добрия пекар

Коментари

Популярни публикации